ООН няма преценка кой атакува атомната електроцентрала в Запорожка. Това съобщи

...
ООН няма преценка кой атакува атомната електроцентрала в Запорожка. Това съобщи
Коментари Харесай

ООН не можа да каже кой е обстрелял Запорожката АЕЦ

ООН няма преценка кой атакува атомната електроцентрала в Запорожка. Това заяви на брифинг представителят на генералния секретар на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик.

„ Нямаме оценка кой обстрелва АЕЦ “, сподели Дюжарик.

Според него обаче Организация на обединените нации към момента приканва за преустановяване на обстрела на атомната централа.

Белият дом също счита, че от съображения за сигурност би трябвало да бъдат спрени нуклеарните реактори в Запорожката атомна електроцентрала.

На 29 август представителят на съветския деспот Дмитрий Песков съобщи, че Русия не преглежда въпроса за демилитаризиране на зоната към Запорожката атомна електроцентрала.

Също на 29 август представителят на украинското външно министерство Олег Николенко заяви, че Международната организация за атомна енергия ( МААЕ) по покана на Украйна е образувала задача за посещаване на Запорожката атомна електроцентрала, краткотрайно окупирана от съветските нашественици.

Според Николенко задачата на МААЕ ще се концентрира върху три задания: физическа отбрана, нуклеарна сигурност и гаранции за неразпространение на нуклеарни материали.

По-рано The Wall Street Journal заяви, че задачата на МААЕ в АЕЦ ще стартира на 31 август и ще продължи четири дни.

Най-голямата атомна електроцентрала в Европа, Запорожката АЕЦ, беше завладяна от съветските нашественици след боевете в Енергодар на 4 март. Сградите на АЕЦ са развалени от съветския обстрел на няколко места, а служащи от централата са пленени.

Кремъл употребява Запорожката атомна електроцентрала за прикриване на военната си техника, защото въоръжените сили на Украйна не могат да отвърнат на огъня в региона на централата, както и за оказване на напън върху Украйна и света, заплашвайки нуклеарно злополука.

В същото време днес от военно-цивилната администрация на Енергодар съобщиха,  че въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са обстреляли територията на Запорожката атомна електроцентрала (АЕЦ). От там споделиха, че са регистрирани два гърмежа на снаряди наоколо до постройката за предпазване на ОЯГ.

„ Днес в 06:50 Въоръжените сили на Украйна обстреляха територията на ЯЕЦ и бреговата линия на града. Използвана е голямокалибрена артилерия. В резултат на това бяха регистрирани две разкъсвания наоколо до постройката за предпазване на отработено гориво “, се споделя в изказването, оповестено в Telegram канала на локалните управляващи, където се счита, че ударите са били осъществени в опит да се попречи на пътуването на задача на Международната организация за атомна сила (МААЕ) в атомната електроцентрала Запорожие.

Военното командване на Съединени американски щати също призна, че украински бойци са стреляли в региона на АЕЦ. Това съобщи на брифинг представител на военното командване на Съединени американски щати.

„ Не желая да кажа, че украинците също не са стреляли наоколо, тъй като мисля, че евентуално са го създали, само че в забележителен брой случаи в отговор на огън от руснаците “, отговори той на въпрос на Sputnik.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР